News

EFEKTY REALIZACJI POPŻ, PODPROGRAM 2019
13.10.2020
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Godkowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa, Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom gminy Godkowo pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy klarowany, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały)
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Pomoc żywnościowa trafiła do 597 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Godkowo
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
33,57420 ton żywności tj. 3075 paczek żywnościowych;
W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań zostało przeprowadzonych łącznie 6 warsztatów edukacyjnych.
Rodzaje warsztatów:
- Ekonomiczne – 2 warsztaty dla 25 uczestników
- Żywieniowe - 2 warsztaty dla 25 uczestników
- Kulinarne – 2 warsztaty dla 12 uczestników